Novo označavanje goriva na benzinskim servisima u Hrvatskoj

Krugovi, kvadrati, rombovi, slovno-brojčane oznake, u skladu s direktivom Europske unije, stajat će na pištolju za gorivo i mjernom uređaju kako bi potrošači imali transparentnije informacije o prikladnosti goriva za njihova vozila kao što je postotak etanola, odnosno biogoriva.

Od sredine listopada na snagu je stupila direktiva Europske unije prema kojoj na svakom pištolju za gorivo i mjernom uređaju za gorivo na benzinskom servisu, te na novim vozilima, moraju stajati posebne oznake o udjelu biogoriva, odnosno o vrsti plinovitih goriva. Nove će oznake biti postavljene pokraj čepa spremnika za gorivo na novim vozilima, u priručnicima novih vozila te kod distributera vozila.

Znate li što te oznake zapravo znače?

Uz svaki motorni benzin stajat će oznake kao što su E5, E10 ili E85 (kružnica i slovno-brojčana oznaka), koje će potrošačima govoriti o tome koliki je maksimalan postotak etanola, odnosno biogoriva, u gorivu: E5 do 5 posto; E10 do 10 posto. Iste će se oznake primjenjivati i na dizelska goriva, jedino što će biti označena kvadratom i slovno-brojčanim oznakama.

Kad je riječ o plinovitim gorivima, romb će se koristiti kao simbol koji ih označava, uz slovno-brojčanu oznaku H2 za vodik, CHG za stlačeni prirodni plin, LNG za ukapljeni prirodni plin te LPG za ukapljeni naftni plin.


Identifikacija kompatibilnosti goriva i vozila za cestovni promet

Informacija o označavanju goriva – cestovnih vozila za dobavljače

Informacija o označavanju goriva – cestovnih vozila za potrošače